Saturday, October 31, 2009

Marble Cheese Brownies


Alhamdulillah...

Terima tempahan daripada Faiz. Dah berkali2 juga Faiz buat tempahan dari saya. Kek coklat, Kek Lapis, biskut Almond London dan Cuppies. Terima kasih Faiz... Semoga Faiz berpuas hati dengan hasil tempahannya.

Kepada anda yang hendak buat tempahan boleh berhubung dengan saya melalui telefon 017-3113226 atau email saya sofie2_za@yahoo.com Last minit order pun Insya Allah saya terima. Itupun kalau saya tiada hallah... :D

Friday, October 30, 2009

Mini Pizza

BUKA UNTUK TEMPAHAN

Minimum order 15pcs.

Harga : RM1.20 (siap packing)

* Sesuai untuk outdoor, letak dalam goodies bag for any occasion dll *

Wednesday, October 28, 2009

Choc Indulgent Cake


BUKA UNTUK TEMPAHAN

Kek Coklat Indulgent Ala SR...
Sangat sedap dinikmati ketika dingin...

Harga : RM45.00
Saiz : 8"
Kek : Coklat Moist

Cup Cakes



Kek




Tuesday, October 27, 2009

Coklat Brownies



Tarts






Marble Cheese Brownies





Monday, October 26, 2009

Kek Buah-Buahan (Bakar)



Kek Lapis Prune (Kukus)



Kek Lapis Asam Manis (Hawflakes) - Kukus



Sunday, August 23, 2009

Teknik Mewarna Icing

HITAM:
Kombinasi royal blue + merah + oren + kuning lemon boleh menghasilkan hitam. Pewarna hitam sendiri tidak dapat menghasilkan warna hitam sebenar. Tip diberi dalam zatidhati fotopages adalah dengan mencampurkan warna cokelat ataupun cokelat emulco dengan warna hitam.

GOLD:
10 bahagian lemon yellow + 3 bahagian oren +
1 bahagian merah

COKLAT:
Merah + hijau dapat menghasilkan warna cokelat. Kadang-kadang warna hijau akan terlebih ton kerana asid dalam ising (jus lemon & cream of tar tar sebagai contoh), jadi elakkan penggunaan asid. Campurkan 1/4 sudu teh air ke dalam bancuhan warna sebelum dimasukkan ke dalam buttercream untuk menghapuskan ton hijau. Nak senang, gantikan aje penggunaannya dengan melted cooking chocolate ataupun serbuk koko.

MERAH:
Campurkan pewarna merah dalam buttercrean dan disimpan 24 jam sebelum digunakan. Disarankan semakin lama disimpan semakin terang warnanya.

UNGU:
Pastikan susu dicampurkan dalam pewarna untuk mengelakkan buttercream menjadi warna biru pudar.

PASTEL:
Campurkan 2 bahagian putih +
1 bahagian mana-mana warna pilihan

APRIKOT:
2 bahagian oren campur + 1 bahagian golden yellow

AQUA:
5 bahagian sky blue + 1 bahagian hijau daun/leaf green

AVOCADO:
4 bahagian lemon yellow + 1 bahagian leaf green +
sedikit warna hitam

BURGUNDY:
5 bahagian rose pink + 1 bahagian violet

CHARTREUSE:
5 bahagian lemon yellow + 1 bahagian hijau daun

RUST:
8 bahagian oren + 2 bahagian merah + 1 bahagian brown

COPPER:
1 bahagian golden yellow + 1 bahagian brown +
1 bahagian christmas red

CORAL:
3 bahagian rose pink + 2 bahagian lemon yellow

LAVENDER:
5 pink + 1 bahagian violet

SILVER/GRAY:
1 bahagian hitam + 1 bahagian biru

TURQUISE:
6 bahagian biru + 1 bahagian lemon yellow

TEAL:
9 bahagian sky blue + 1 bahagian lemon yellow

MAUVE:
5 bahagian rose pink + 2 bahagian oren + 2 bahagian merah +
1 bahagian hitam

PLUM:
1 bahagian violet + sentuhan christmas red

MAROON:
4 bahagian merah + 1 bahagian burgundy

MOSS GREEN:
3 bahagian lemon yellow + 2 bahagian violet

NAVY BLUE:
1 bahagian sky blue + 1 bahagian violet